Kleine Steden Kleine Projecten

T04

  • T01_06-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research-postkaart_front.jpg
  • T01_06-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research-postkaart_back.jpg
  • T01_09-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg
  • T01_01-Tienen.jpg
  • T01_02-Tienen.jpg
  • T01_03-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research.jpg
  • T01_04-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research.jpg
  • T01_05-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research.jpg
  • T01_06-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research.jpg
  • T01_07-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg
  • T01_08-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg
  • T01_10-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg
  • T01_11-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg
  • T01_12-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg
  • T01_13-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg
  • T01_14-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg
  • T01_15-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg
  • T01_16-Tienen_AST77_Peter Van Impe_pattern_Research_Steven Massart.jpg

Kleine Steden Kleine Projecten - niet-centrumsteden vallen eerder tegen dan op.
Onder de voorlopige werknaam “The Pattern Language of the city dream of Tienen” is er sinds begin 2013 een casestudy onderzoek opgestart waar twee buitenlandse architecten Santi Amaro Serrano (ESP) en Daniel Samiec (CZE), door AST 77 bvba zijn aangesteld om een onderzoek te verrichten over de kleinschalige stedelijke vragen van de stad Tienen.


Kleine Steden Kleine Projecten
niet-centrumsteden vallen eerder tegen dan op


Zijn niet-centrumsteden grote dorpen, kleine steden of wijken in Vlaanderen ?
Hoe kunnen niet-centrumsteden kwaliteit leveren met veel minder financiële middelen ?
Waarom spreekt men over niet-centrumsteden en niet over streek- of regiosteden ?
Ontbreekt het de niet-centrumsteden aan visie of aan ambitie?
Hebben niet-centrumsteden grote masterplannen of kleine invulprojecten nodig ?
Wonen in niet-centrumsteden is meer dan de helft goedkoper dan in centrumsteden ?
Waarom vallen niet-centrumsteden eerder tegen dan op ?


Dit zijn vaak alledaagse vragen voor niet-centrumsteden zoals Lier, Geraardsbergen, Dendermonde, Geel, Tienen en andere. Deze vragen worden spijtig genoeg niet alleen door de bevoegde instanties of beleidspersonen gesteld, maar ook al te vaak door hun bewoners, gebruikers, investeerders of ondernemers waardoor er vaak een negatief zelfbeeld ontstaat over de stad.


De vraag is: Hoe kunnen wij hier een antwoord aan geven? Hoe moeten deze niet-centrumsteden bijgestuurd of begeleid worden? Welke steekkaarten kunnen er opgemaakt worden om de lege vlekken in de stad op te vullen. Welke gelijkenissen bestaan er tussen deze steden en welke problemen liggen er aan de basis hiervan.


Het is vaak zo dat deze niet-centrumsteden een overschot aan potentiële kwaliteiten en opportuniteiten in zich dragen, maar waar er vandaag de dag veel te weinig invulling wordt aan gegeven. Het zijn niet de grootschalige masterplannen of PPS-projecten die succesvol zijn, maar eerder de kleinschalige lokale initiatieven, projecten of investeringen kleuren vaak de stad. Alleen staan deze projecten te geïsoleerd op de stadskaart en hebben ze geen relatie met de context. Deze niet-centrumsteden verlangen steeds om vanuit de kern te groeien naar een kwalitatief stadsleven.


Onder de voorlopige werknaam “The Pattern Language of the city dream of Tienen” is er sinds begin 2013 een casestudy onderzoek opgestart waar twee buitenlandse architecten Santi Amaro Serrano (ESP) en Daniel Samiec (CZE), door AST 77 bvba zijn aangesteld om een onderzoek te verrichten over de kleinschalige stedelijke vragen van de stad Tienen. Waarom Tienen? Tienen ligt op de historische as Brussel – Luik, die aan de basis lag van de stedelijke ontwikkeling van Vlaanderen en nu al te vaak links blijft liggen. Het is de bedoeling om een open debat op te starten rond “micro/meso initiatieven” die er moeten voor zorgen dat de leef- en woonkwaliteit in de stad versterkt kan worden.


Aan de hand van enkele publicaties en tentoonstellingen is het de bedoeling om een breed debat aan te gaan met alle gebruikers van het stad. De volgende publicaties liggen aan de basis van de huidige casestudy: Thesis “Tienen Tintelende stad?” (master thesis Stijn Creten) - Spontaneous Interventions: design actions for the common good (USA paviljoen architectuur biënnale 2013 Venetië) - Flemish metropolitan dream (Vlaanderen voor de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam IABR) - Kleine steden, grote plannen (Symposium Vlaams Brabant) - A Pattern Language of Christopher Alexander (publicatie 1977) - BXL 100 (publicatie 2008 URA)


We willen met dit onderzoek “Kleine Steden Kleine Projecten” gebruiksvriendelijke steekkaarten maken waar de niet-centrumsteden op een overzichtelijke en duidelijke manier problemen in kaart kunnen brengen en waarmee ze aangepaste oplossingen kunnen aanbieden aan de gebruikers van de stad. Met een open databank kan er een uitwisseling ontstaan van ideeën tussen de verschillende niet-centrumsteden waardoor het leerproces van de ene stad een antwoord kan zijn voor de andere stad. The Pattern Language of the city dream of Tienen, is maar één element van het geheel. Het onderzoek naar de 21e-eeuwse wijken in Vlaanderen is een breder en inhoudelijker debat.


Met het onderzoek willen we virtuele interventies tonen waar we het brede publiek willen sensibiliseren over hoe absurd de openbare ruimte vaak wordt behandeld. Het onderzoek is geen grootschalige stedenbouwkundige studie, maar een onderzoekt naar kleine interventies die de stad aangenamer en gebruiksvriendelijke moet maken. De interventies zijn vanuit een grondige stadskernanalyse ontwikkeld en worden toegelicht door middel van duidelijk leesbare ontwerppatronen.


All Rights Reserved © ART77